Fraud Blocker Văcuța Akabeko | Blog MiniMeCraft
LIVRARE 1-2 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Văcuța Akabeko

vacuta-akabeko1

Share this post

Văcuța Akabeko

Unul din strămoșii figurinelor bobbleheads este văcuța Akabeko, fiind printre primele statuete care foloseau acest sistem de prindere a capului de restul corpului în așa fel încât să se poată mișca încet și amuzant atunci când este atinsă.

vacuta-akabeko

Drăguța Akabeko este o jucărie tradițională din regiunea Aizu Yanaizu a prefecturii Fukushima. Beko înseamnă ”vacă” sau chiar ”bou”, într-unul din dialectele regiunii Tohoku.

Jucăria este formată din două piese de lemn acoperit de papier-mache și pictate în așa fel încât să semene cu o văcuță roșie. Una din piese reprezintă capul și gâtul văcuței iar cealaltă ilustrează corpul. Capul și gâtul sunt susținute de un arc care intră în corp, acesta fiind gol pe interior. Când miști văcuța, capul tremură intr-o parte în alta, ceea ce oferă un efect foarte drăguț.

Akabeko sunt confecționate prin tehnica Aizu hariko(tehnică de modelare). Au fost create de Gamo Ujisato, un servitor al lui Toyotomi Hideyoshi, atunci când a chemat mai mulți confecționari de păpuși din Kyoto pentru a-i învăța tehnicile lor pe samuraii din clasele de jos, oferindu-le o bază pentru a dezvolta o cultură, economie și industrie în Aizu.

Corpul văcuței Akabeko are modele circulare ce reprezintă semne ale variolei. Cerculețele sunt atribuite legendei erei Heian (794-1185) când, se spune, că o vacă roșie ar fi îndepărtat epidemia de variolă. Se credea că dacă aveau o akabeko lângă ei, copiii ar fi crescut mari și sănătoși. Mai târziu, s-a descoperit vaccinul contra variolei, fiind dezvoltat din virusul variolei taurinelor, așa că putem spune că văcuțele au avut o mare contribuție în protejarea copiilor și a viitorului lor.

În 1611, regiunea Aizu a fost lovită de un mare cutremur. Aizu Yanaizu a fost de asemenea foarte afectat, având multe victime și pierderi materiale. Case și temple cum ar fi Kokuzoudo au fost și ele distruse. Mai târziu, în 1617, când locuitorii au încercat să reconstruiască templul Kokuzoudo pe dealul stâncos unde se află și astăzi, s-au chinuit mult să care chersteaua care a fost transportată de la satele de lângă râului Tadamigawa până la vârful dealului. Mulți cai și vaci au fost înhămați pentru a căra materialele necesare, însă majoritatea au murit din cauza drumului plin de obstacole. Doar o vacă cu părul roșu a fost singura care a supraviețuit până la finalizarea proiectului.

vacuta-akabeko1

Legenda spune că s-ar fi transformat într-o stană de piatră după ce și-a oferit sufletul în mâinile lui Buddha. Sătenii, vădit impresionați de loialitatea vacii și abilitatea ei de a se transforma în stană de piatră, au început să confecționeze mici efigii, le-au pictat în roșu și le-au oferit copiilor drept jucării.

Bazându-se pe această legendă, Akabeko a devenit o reprezentare a persistenței și puterii, aducând fericire sătenilor. Este încă o figură îndrăgită în regiunea Aizu.

Akabeko este una dintre cele mai simpatice confecții din Japonia, fiind iubită de oamenii de toate vârstele atât din Japnoia cât și din alte țări.

Vederea unei Akabeko mișcându-și capul în sus și în jos aduce zâmbete pe fețele tuturor și creează o pace interioară. Mai mult ca sigur îți va aduce și ție fericire!

Akabeko sunt acum confecționate de puțin peste câteva zeci de familii ce au ateliere, a căror membrii au transmis din generație în generație tehnicile.Procesul durează în medie cam 10 zile.

Artizanul începe prin a ambala hârtia japoneză washi în jurul a două blocuri de lemn, unul sculptat pentru a fi corpul văcuței și altul ce reprezintă capul și gâtul. Multe dintre aceste blocuri au fost folosite de mai multe generații de artizani. Odată ce hârtia se usucă, artizanul o împarte în lungime pentru a scoate blocurile de lemn. Apoi, reunește piesele de hârtie modelată prin ambalarea straturilor de washi în jurul acestora.

vacuta-akabeko2

Astăzi, este foarte popular Akabeko pe post de suvenir, fiind de asemenea și un talisman pe care copiii îl poartă pentru a le aduce noroc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *